Metszet Hírlevél 2014 december

 
...
 

Metszet Hírlevél 2014 november

 
...
 

Metszet Hírlevél 2014 október

 
...
 

FELHÍVÁS és MEGHÍVÁS

Tisztelt Tagjaink, Üzletfeleink és szimpatizánsaink!

Rohamosan itt van a nyakukon október, amikor hagyományosan, immár hetedik éve megrendezzük az „építészet hónapja” eseményeit.
Tekintettel arra, hogy ez az év Ybl Miklós születésének 200. évfordulója, ezért az év ennek jegyében telik el, ahogyan észrevehettétek országosan is.

Mi is ennek jegyében szerveztük meg rendezvényeinket, már a megye öt városában tartunk előadásokat. Aktív, Magyarországon dolgozó-alkotó Ybl-díjas építészeket kértem föl, hogy munkáikról építészeti gondolkodásukról beszéljenek.
Úgy vélem, valamennyien „sztárépítészek”, akik folyamatosan kiemelkedő épületeket hoznak létre. A névsor a mellékelt programban olvasható.

Az „Év Építésze 2014” díjat ezúttal Pásztón adjuk át!

Felhívok ezúton is mindenkit, hogy hozza családtagjait, és legyen részese-hallgatója az előadásoknak. Úgy vélem, hogy nem fog csalódni, építészeknek és „csak” érdeklődőknek egyaránt érdekes időtöltés lesz. Arról nem beszélve, hogy pontot is lehet kapni érte.

Szeretettel várunk mindenkit!

2014. szeptember 24.
Kenyeres István

Pályázati felhívás a Kós Károly-díj 2014. évi adományozására

A Miniszterelnökség pályázatot hirdet a 2014. évi Kós Károly-díj elnyerésére. A díj átadására Kós Károly születésnapja alkalmából, december 16-án kerül sor.

A Kós Károly-díj a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén kimagasló eredményt elért személyek, közösségek elismeréséül adományozható, évente 2 db díj adományozható (a díjat ugyanaz a személy vagy tervezőközösség csak egyszer kaphatja meg).

Az elismerésre a határon kívül élő azon személyek is pályázhatnak, akik hozzájárultak a magyar és az egyetemes építészeti kultúra gyarapításához. A díj adományozására – más javára, kellő megalapozottsággal – bármely személy, magyarországi intézmény, illetve szervezet is javaslatot tehet.

Az adományozásra vonatkozó javaslatokat szakmai összetételű Díj Bizottság fogadja be, véleményezi és rangsorolja, a Bizottság tagjai az építészeti és építésügyi helyettes államtitkár által felkért szakmai szervezetek delegáltjai.

Megkezdődött a 2014. II. félévi jogosultsági vizsga és beszámoló időszak

A 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet alapján a Magyar Építész Kamara jogosultsági vizsgát, illetve beszámolót szervez a szakmagyakorlók számára.
A rendelet hatálya kiterjed a településrendezési tervezési, az építészeti-műszaki tervezési, a településrendezési szakértői, az építésügyi műszaki szakértői, az építési műszaki ellenőri, a felelős műszaki vezetői és az energetikai tanúsítói tevékenységre (a továbbiakban együtt: szakmagyakorlási tevékenység).

Elnöki tájékoztatás, 2014 ősz

Tisztelt Kolleginák, Kollegák!

Hamarosan megkapjátok a számlát a második félévi tagdíj befizetéséről.

A tagdíjat az alapszabály 5.1.3 d) pontja szerint két részletben kell fizetni, a második részlet fizetési határideje: október 20.

Kérek mindenkit, hogy befizetési kötelezettségének a megadott határidőre tegyen eleget!
Aki még nem fizette be az első félévi tagdíjat az mindenképpen fizesse be azt is a korábban megküldött számla alapján.

Akinek tagdíjhátraléka van, az nem fog szerepelni az országos nyilvántartásban!
Kérem tehát mindenki - saját érdekében is - vegye komolyan jelen felhívásomat.

Köszönettel:
Üdvözlök minden tagunkat:

Kenyeres István
a NMÉK elnöke

Bőven lesz vízszigetelési munka - kreditpontos konferencia

Tisztelt Kolléga!

Vizes falú, beázott lakásokban él a magyar lakosság egynegyede, 25,8 százaléka – derül ki az Eurostat 2013. évi statisztikájából. E megdöbbentő adatból is következik, hogy talán még sosem volt ennyire aktuális annak a Tervezői Napunknak a témája, amit 2014. szeptember 18-án szervezünk Budapesten. A konferencia ugyanis elsősorban a vízszigetelések témakörében igyekszik aktuális ismereteket átadni a tervezőknek, akiknek – úgy tűnik – bőven lesznek megoldandó feladataik ezen a területen, legyen szó akár építési, akár felújítási munkáról.

Az Ön figyelmébe is ajánlom tehát a konferencia programját, melyet ezúttal is a BME Épületszerkezettani Tanszékének szakmai támogatásával, rangos előadók bevonásával állítottuk össze, a kapcsolódó alkalmazástechnikai tudnivalókkal kiegészítve.

A konferencia címe: Vízszigetelés – víz: élet vagy első számú veszélyforrás

Metszet Hírlevél 2014 szeptember

 
...
 

Gábor Dénes-Díj 2014

A korábbi évekhez hasonlóan, ez évben is meghirdetésre kerül a Gábor Dénes-díj, mely a civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. A díjjal nemcsak a hazai műszaki és természettudományi felsőoktatás képviselőit, a jelentősebb ágazatok, ill. iparágak (távközlés/információs technológiák, gépipar/járműipar, számítástechnika, biotechnológia/gyógyszeripar, mezőgazdaság/környezetvédelem, stb.) kutató-fejlesztő szakembereit kívánjuk elismerni és további alkotó munkára ösztönözni, hanem a határainkon túl élő magyar származású szakembereket is.

Olyan jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) jelölteket várunk, akik a műszaki szakterületen jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre; kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak; megvalósult tudományos, kutatás-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez; illetve személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.Ennek értelmében 2014. decemberében, ismét ünnepélyes keretek között több kategóriában kerül átadásra a Gábor Dénes-díj.A kritériumokat tartalmazó részletes pályázati felhívás és az egyes kategóriákra vonatkozó kiírások, valamint háttéranyagok a weboldalon érhetőek el.A pályázatok leadási határideje: 2014. október 10.

E-építési napló sajátos és általános beruházások esetén

2014. július 1-jétől elindult az elektronikus építési napló a víziközmű és vízgazdálkodási építmények, valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról és a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról szóló 320/2010. kormányrendeletben megjelölt sajátos építményfajták vonatkozásában. Így mostantól a legtöbb induló beruházásnál már nincs lehetőség a papíralapú naplóvezetésre.

Eredmények 16 - 30 / 104
Joomla SEF URLs by Artio