Szakmai továbbképzés anyagok

A 2013. január 24-i szakmai előadás témáit nagyrészben lefedő anyagok elérhetőek a www.e-epites.hu honlapon, a bal oldali menüben az ÉTDR e-ügyintézés majd a Letöltés pontra kattintva vagy közvetlenül innen.

Frissített építésügyi segédlet (2012.06.01)

Tisztelt Kollégák!

Frissítésre került az Építésügyi Engedélyezési Jogszabály Segédlet.

A 2012.06.01-től hatályos segédlet megtalálható a Letölthető dokumentumok között vagy közvetlenül letölthető innen.

Tájékoztató a kamarai továbbképzésről

Az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól szóló 103/2006. (IV. 28.) Kormány Rendelet továbbképzést ír elő a településtervezői, éptészeti-műszaki tervezői, építésügyi műszaki szakértői, építési műszaki ellenőri, stb. szakmagyakorlási jogosultsággal rendelkezőknek mind a MÉK, mind az MMK által kiadott jogosultságok fenntartásához.

Tájékoztató: Gazdasági kamarákról szóló törvény kapcsán

A Magyar Építész Kamara a „Gazdasági kamarákról” szóló 1999. évi CXXI. törvény (a továbbiakban „Törvény”) 2011. decemberében történt módosítása folytán a cégek és egyéni vállalkozók számára is kötelezővé tett MKIK regisztráció és díjfizetés ügyében a következőkről tájékoztatja az építész kamarai tagságot:

Néhány részletében még csiszolásokra szorul az új OTSZ

A 2011. október 6-án hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyes előírásai ugyan bonyolíthatják, illetve drágíthatják a tervezési folyamatot, de ez a műszaki fejlődés szükségszerű következménye és záloga, a biztonságos és gazdaságos tűzvédelmi megoldásokkal szembeni igényekből adódik - derül ki az ÉMI szakembereinek nyilatkozatából.

Újra az energetikai tanúsításról

2008. június végén megjelent az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló Kormányrendelet. A jogszabály Európai Uniós kötelezettség miatt készült, és más jogszabályokkal együtt azt a célt szolgálja, hogy az épületek kevesebb energiát fogyasszanak. Ennek eléréséhez az energetikai tanúsítvány egy eszköz, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energia megtakarítás lehetőségeire.

Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Megjelent az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2008-ban radikális változás következett be a magyar tűzvédelmi szabályozásban. A 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelet megjelenésével Magyarország csatlakozott a 2000-es években az Európai Unió legtöbb országában bevezetett egységes tűzvédelmi vizsgálati szabványokhoz, illetve az ezek alapján adható egységes osztályozási rendszerhez. Rendkívül fontos lépés volt ez, mert egységes európai térbe helyezte a magyar szabályozást.

A kötelező felelősségbiztosítás bevezetésének szerződéses kérdései 2017. január 1-től

A Magyar Építész Kamara 2017. január 16-án hétfőn szakmai továbbképzést tart Budapesten, a FUGA Budapesti Építészeti Központban 10 órai kezdettel.

Fő témák:
 • A kötelező felelősségbiztosítás bevezetésének szerződéses kérdései 2017. január 1-től
 • Egyszerű bejelentés szabályainak változásai 2017. január 1-től
A továbbképzésen történő részvételért 2 továbbképzési pont jár.
A továbbképzés díja: 5000 Ft + áfa.
Jelentkezési és befizetési határidő: 2016. január 6. péntek 16 óra (amennyiben a képzés hamarabb betelik, a jelentkezés lezárásra kerül)

Előadók:
 • dr. Gáts Andrea szakjogász
 • Magyar Biztosítók Szövetsége
 • Szalay Tihamér MÉK alelnök

Tervezett tematika:
 • Egyszerű bejelentés a biztosítási és a tervezői szerződés megkötésétől a végzáró nyilatkozatig és az utófedezet kérdése
 • Milyen időponttól, milyen esetekben kötelező a tervezői felelősségbiztosítás? Projekt biztosítás vagy állandó tervezői felelősségbiztosítás? Hogyan történik az igazolás? Mi van előbb, tervezői szerződés vagy felelősségbiztosítási szerződés?
Meglévő szerződéseink átvizsgálása:
 • Felelősségbiztosítási szerződések megfeleltetése az új kritériumoknak, átszerződés kérdése,
  Mit kezdjünk a már megkötött tervezési szerződésekkel, ha azok nem tartalmaznak tervezői felelősségbiztosításra, tervezői művezetésre vonatkozó szabályokat?
 • Osztott felelősség kérdése
  Generál tervező jogviszonya az alvállalkozóival, a tervezői művezetést végzőkkel és ezek biztosítási kérdései Tervező és kivitelező egyetemleges felelőssége a tervhibákból fakadó kivitelezési hibákért

Amiről szó lesz még:
Az egyszerű bejelentéshez kötődő részletes szabályok, különösen:
 • szerződések, tervezési program szerepe
 • tervezői művezetés
 • jótállási, szavatossági kérdések
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Szakmai kirándulás, Losonc és környéke

Október az "Építészet hónapja" rendezvény sorozat keretén belül a Nógrád Megyei Építész és Mérnöki Kamara szakmai kirándulást szervez Losonc és környékére

Időpont:

2016. október 8. (szombat)

Program:

8.00
Indulás Salgótarjánból a Fő térről (SZMT előtt)
9.00
Losonc
A református templom megtekintése, a templom történetének rövid ismertetése.
10.30
Losonc
A felújított zsinagóga bemutatása
12.00
Gács (Halič)
A Galicia Nueva kastélyszálló (átalakított Forgách kastély), a gótikus templom és a fa harangláb megtekintése.
14.00
Ebéd
Egyénileg Gácson a kastély melletti Zbojnica étteremben.
16.00
Rárosmúlyad (Mul'a)
Magyarország első vasbeton templomának megtekintése
18-19 óra körül
Érkezés Salgótarjánba

A szakmai kiránduláson részt vevő NMÉK tagok továbbképzési pontot kapnak!

A busz költségét kamarai tagoknak, szakmagyakorlóknak a kamara fizeti, vendégnek 1500.-Ft a hozzájárulás.

Az ebéd önköltséges.

Jelentkezni a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen lehet 2016. szeptember 25-ig.

 

Mindenkit szeretettel vár a NMÉK és a NMMK elnöksége

49. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem (Szombathely) és 6. Tervező Tábor (Sárvár)

A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem idén 49 éves. A Szombathelyen megvalósuló 4+1 napos program minden évben egy-egy aktuális témát dolgoz fel a szakmai résztvevőkkel.
Idén a Nyári Egyetem címe: Ki tervezi a várost? A kérdésre politikusok, polgármesterek, szakmabeliek, civilek, egyházi meghívottak válaszolnak előadások, moderált beszélgetések, tanulmányi séták, filmvetítés és sörözés keretei között. Az Egyetem utolsó napján egy győri tanulmányi kirándulás keretében a város főépítésze mutatja meg az elmúlt évek fejlesztéseit.
Joomla SEF URLs by Artio