Cégnyilvántartás

Tisztelt Kollégák!

A kamarai törvény előírja, hogy az Éptv. szerinti szakmagyakorlási tevékenységet, illetve a Kamtv. (1) bekezdésben építészeti tevékenységet cég vagy egyéni vállalkozó főtevékenységként folytatja, akkor azt jelentse be a székhelye szerint illetékes területi építész kamarának. A területi építész kamara a vállalkozást nyilvántartásba veszi. A tulajdonosi arányra vonatkozó adatszolgáltatás önkéntes.
Kérjük, hogy az alábbi weboldalon elérhető "Vállalkozás bejelentése" elnevezésű Adatbejelentő lapot ennek megfelelően legyenek szívesek kitölteni és azt az illetékes területi kamarához eljuttatni.


Az alábbi linken érhető el a regisztrációs felület:
http://cegnyilvantartas.mek.hu/

van egy rövid link is:
http://cegreg.mek.hu/

Segítségüket előre is köszönjük.

Üdvözlettel
MÉK Elnökség

Szakmai továbbképzés anyagok

A 2013. január 24-i szakmai előadás témáit nagyrészben lefedő anyagok elérhetőek a www.e-epites.hu honlapon, a bal oldali menüben az ÉTDR e-ügyintézés majd a Letöltés pontra kattintva vagy közvetlenül innen.

Frissített építésügyi segédlet (2012.06.01)

Tisztelt Kollégák!

Frissítésre került az Építésügyi Engedélyezési Jogszabály Segédlet.

A 2012.06.01-től hatályos segédlet megtalálható a Letölthető dokumentumok között vagy közvetlenül letölthető innen.

Tájékoztató a kamarai továbbképzésről

Az építésüggyel kapcsolatos egyes szabályozott szakmák gyakorlásához kapcsolódó szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól szóló 103/2006. (IV. 28.) Kormány Rendelet továbbképzést ír elő a településtervezői, éptészeti-műszaki tervezői, építésügyi műszaki szakértői, építési műszaki ellenőri, stb. szakmagyakorlási jogosultsággal rendelkezőknek mind a MÉK, mind az MMK által kiadott jogosultságok fenntartásához.

Tájékoztató: Gazdasági kamarákról szóló törvény kapcsán

A Magyar Építész Kamara a „Gazdasági kamarákról” szóló 1999. évi CXXI. törvény (a továbbiakban „Törvény”) 2011. decemberében történt módosítása folytán a cégek és egyéni vállalkozók számára is kötelezővé tett MKIK regisztráció és díjfizetés ügyében a következőkről tájékoztatja az építész kamarai tagságot:

Néhány részletében még csiszolásokra szorul az új OTSZ

A 2011. október 6-án hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyes előírásai ugyan bonyolíthatják, illetve drágíthatják a tervezési folyamatot, de ez a műszaki fejlődés szükségszerű következménye és záloga, a biztonságos és gazdaságos tűzvédelmi megoldásokkal szembeni igényekből adódik - derül ki az ÉMI szakembereinek nyilatkozatából.

Újra az energetikai tanúsításról

2008. június végén megjelent az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló Kormányrendelet. A jogszabály Európai Uniós kötelezettség miatt készült, és más jogszabályokkal együtt azt a célt szolgálja, hogy az épületek kevesebb energiát fogyasszanak. Ennek eléréséhez az energetikai tanúsítvány egy eszköz, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energia megtakarítás lehetőségeire.

Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Megjelent az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2008-ban radikális változás következett be a magyar tűzvédelmi szabályozásban. A 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelet megjelenésével Magyarország csatlakozott a 2000-es években az Európai Unió legtöbb országában bevezetett egységes tűzvédelmi vizsgálati szabványokhoz, illetve az ezek alapján adható egységes osztályozási rendszerhez. Rendkívül fontos lépés volt ez, mert egységes európai térbe helyezte a magyar szabályozást.

A kötelező felelősségbiztosítás bevezetésének szerződéses kérdései 2017. január 1-től

A Magyar Építész Kamara 2017. január 16-án hétfőn szakmai továbbképzést tart Budapesten, a FUGA Budapesti Építészeti Központban 10 órai kezdettel.

Fő témák:
 • A kötelező felelősségbiztosítás bevezetésének szerződéses kérdései 2017. január 1-től
 • Egyszerű bejelentés szabályainak változásai 2017. január 1-től
A továbbképzésen történő részvételért 2 továbbképzési pont jár.
A továbbképzés díja: 5000 Ft + áfa.
Jelentkezési és befizetési határidő: 2016. január 6. péntek 16 óra (amennyiben a képzés hamarabb betelik, a jelentkezés lezárásra kerül)

Előadók:
 • dr. Gáts Andrea szakjogász
 • Magyar Biztosítók Szövetsége
 • Szalay Tihamér MÉK alelnök

Tervezett tematika:
 • Egyszerű bejelentés a biztosítási és a tervezői szerződés megkötésétől a végzáró nyilatkozatig és az utófedezet kérdése
 • Milyen időponttól, milyen esetekben kötelező a tervezői felelősségbiztosítás? Projekt biztosítás vagy állandó tervezői felelősségbiztosítás? Hogyan történik az igazolás? Mi van előbb, tervezői szerződés vagy felelősségbiztosítási szerződés?
Meglévő szerződéseink átvizsgálása:
 • Felelősségbiztosítási szerződések megfeleltetése az új kritériumoknak, átszerződés kérdése,
  Mit kezdjünk a már megkötött tervezési szerződésekkel, ha azok nem tartalmaznak tervezői felelősségbiztosításra, tervezői művezetésre vonatkozó szabályokat?
 • Osztott felelősség kérdése
  Generál tervező jogviszonya az alvállalkozóival, a tervezői művezetést végzőkkel és ezek biztosítási kérdései Tervező és kivitelező egyetemleges felelőssége a tervhibákból fakadó kivitelezési hibákért

Amiről szó lesz még:
Az egyszerű bejelentéshez kötődő részletes szabályok, különösen:
 • szerződések, tervezési program szerepe
 • tervezői művezetés
 • jótállási, szavatossági kérdések
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Szakmai kirándulás, Losonc és környéke

Október az "Építészet hónapja" rendezvény sorozat keretén belül a Nógrád Megyei Építész és Mérnöki Kamara szakmai kirándulást szervez Losonc és környékére

Időpont:

2016. október 8. (szombat)

Program:

8.00
Indulás Salgótarjánból a Fő térről (SZMT előtt)
9.00
Losonc
A református templom megtekintése, a templom történetének rövid ismertetése.
10.30
Losonc
A felújított zsinagóga bemutatása
12.00
Gács (Halič)
A Galicia Nueva kastélyszálló (átalakított Forgách kastély), a gótikus templom és a fa harangláb megtekintése.
14.00
Ebéd
Egyénileg Gácson a kastély melletti Zbojnica étteremben.
16.00
Rárosmúlyad (Mul'a)
Magyarország első vasbeton templomának megtekintése
18-19 óra körül
Érkezés Salgótarjánba

A szakmai kiránduláson részt vevő NMÉK tagok továbbképzési pontot kapnak!

A busz költségét kamarai tagoknak, szakmagyakorlóknak a kamara fizeti, vendégnek 1500.-Ft a hozzájárulás.

Az ebéd önköltséges.

Jelentkezni a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen lehet 2016. szeptember 25-ig.

 

Mindenkit szeretettel vár a NMÉK és a NMMK elnöksége

Joomla SEF URLs by Artio