Építészet Hónapja 2011 - Megnyitó

Építészet Hónapja 2011 -
Balassagyarmat, "Nógrádi építészeti kiállítás" megnyitója a Zene Világnapján

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Október elsején, a Zene Világnapján gyűltünk itt össze, hogy megnyissuk az Építészet Hónap­ját. Zene és építészet, Muzsika és Építő Művészet. Jólesően csengenek össze ezek a szavak. Már elődeink is így gondolták ezt. Ha minden igaz, akkor Karl Wilhelm Friedrich von Schlegel német filozófus, akinek filozófiája a művészet és a filozófia viszonyának elemzéséből bontako­zott ki a XVIII. és XIX. század fordulóján, tehát úgy 200 évvel ezelőtt, szóval ő mondta először, hogy az építészet a megfagyott muzsika.

Újabb 100 év elteltével, a XIX. és XX. század fordulóján a Magyar Királyi József Mű­egyetem Építészi Szakosztályának Közlönye, azaz a mai Műegyetem Építészkara elődjének szatirius évkönyve 'A Megfagyott Muzsikus' címmel jelent meg, tovább bontva a Schlegeltől származó gondolatot, miszerint ha az építészet a megfagyott muzsika, akkor az építészek maguk a megfagyott muzsikusok. Ezt aztán a vicces kedvű építészhallagatók (akikből később neves, Ybl-, Kossuth-, és még ki tudja milyen díjas építészek, egyetemi professzorok, szakemberek, stb. lettek) még tovább fokozták, mégpedig úgy, hogy ha az építészet a megfagyott muzsika, akkor a zene a felolvadt építészet, a muzsikusok pedig a felolvadt építészek. És a városrendezés nem más, mint a megfagyott zenakari mű, a zenekari mű pedig felolvadt városrendezés, a zenekar pedig felolvadt városrendezők sora…
Azt hiszem, talán nem is kell mélyebben a muzsika és az építőművészet kapcsolatát boncolgatni, még ha ilyen tréfás formában is tesszük azt. Így hát külön öröm számunkra, hogy az Építészet Hónapjának kezdete és a Zene Világnapja egybeesik, és rendezvényünket meg­tisztelték a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola növendékei, ezzel is elősegítve, hogy a két társművészet jobban egymásra találjon.

A kiállított tablókon végigtekintve, sokszínű, tarka kép tárul szemünk elé. Formavilág­ban, stílusban, funkcióban sokféle házat láthatunk. Ami közös bennük az az, hogy egytől egyig Nógrád megyei építészek rajzasztaláról vagy újabban számítógépéből kerültek ki és nagyrészt Nógrád megyei tájakon is állnak a megépült házak. Talán nem is baj ez a sokféleség, mert még kicsinyke megyénknek is annyiféle szeglete van, hogy mindegyikben más az odaillő épí­tészeti magatartás, a passzoló forma. El kell azt is mondanom, hogy itt most tulajdonképpen csak egy fél kiállítást látunk. Ez most a kiállításunknak a Nógrád megyei Építész Kamara tag­jainak munkáit általánosságban bemutató része. Kedden Salgótarjánban fog nyílni a kiállítás másik része, amelyik az idei évben kitüntetett két kollégánknak, név szerint az Év Építésze dí­jat elnyert Guzmics Györgynek valamint az Életműdíjban részesült Luda Lászlónak munkáit mutatja be. Október közepén majd a két kiállítási anyag helyet cserél, a tarjáni anyag átkerül ide Gyarmatra, és fordítva.
Mivel ez a megnyitó nemcsak a szűken vett kiállítást, hanem az egész Építészet Hó­napja rendezvénysorozatot nyitja meg, ezért engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket ren­dezvénysorozatunkra, melynek során Salgótarjánban, Szécsényben és itt Balassagyarmaton hallgathatnak meg építészeti témájú előadásokat.

Kérem tekintsék meg a kiállított munkákat! Az Építészet Hónapját ezennel megnyitom.

nmek_ehbgym_20111001_00.jpgnmek_ehbgym_20111001_01.jpgnmek_ehbgym_20111001_02.jpgnmek_ehbgym_20111001_03.jpgnmek_ehbgym_20111001_04.jpgnmek_ehbgym_20111001_05.jpgnmek_ehbgym_20111001_06.jpgnmek_ehbgym_20111001_07.jpgnmek_ehbgym_20111001_08.jpgnmek_ehbgym_20111001_09.jpg

comments powered by Disqus
Joomla SEF URLs by Artio