NMÉK hírlevél 2017/19

Jogszabályváltozás - 2017.04.28

» Tájékoztatások

Tisztelt Szakmagyakorlók!

Ezúton felhívjuk figyelmüket az alábbi új jogszabályokra.

97/2017. (IV. 27.) Korm. rendelet A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendeletnek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról


MÉK Küldöttgyűlés 2017. május 19. - Végleges anyag…

» Küldöttgyűlés

A MÉK 2017. május 19.-i Küldöttgyűlésének meghívója és teljes anyaga


Magyar Építész Kamara által szervezett képzésekről a http://tako.mek.hu/ oldalon találhatóak további információk, és azokra jelentkezni is csak ezen az oldalon keresztül lehet.

Tantermi kötelező továbbképzések:
Debrecen - 2017. június 07. szerda 10.00 - 16.00 óra
http://tako.mek.hu/?m=kepzes&f=adatlap&kid=1078

Budapest - 2017. június 21. szerda 10.00 - 16.00 óra - Bp., Építészek Háza, Kós Károly terem.
http://tako.mek.hu/?m=kepzes&f=adatlap&kid=1076

Budapesti Atlétikai Stadion

» Hazai tervpályázatok

A Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programról szóló 1839/2016. (XII.23.) Korm. határozat 4. pontjában meghatározott feladat értelmében a Budapest IX. kerület Kvassay zsilip melletti 38086/78 helyrajzi számú telken, a VITUKI volt telepén létesítendő Atlétikai stadion megvalósítására vonatkozóan nyílt tervpályázatot kell lebonyolítani.

» Hazai tervpályázatok

A martonvásári agrár-innovációs centrum (a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont új kutatási tömbje) kialakításával és egyes agrárturisztikai fejlesztések támogatásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 1963/2015. (XII. 23.) Korm. határozat, valamint a 1208/2016. (IV. 21.) Korm. határozat szerint az MTA a martonvásári kutatótömb megvalósításának első lépéseként a fejlesztés előkészítése céljából a kutatótömb tervezésére tervpályázatot ír ki. A tervezendő épület több intézményi osztály számára biztosít kutatóhelyet. Az MTA ATK 2019-ig felépülő, 21. századi igényeknek megfelelő műszerparkkal felszerelt új központi kutatóépületében megvalósuló fejlesztés elemei: fenotipizáló, képalkotó, metabolomikai, proteomikai, genomikai és bioinformatikai platform, laboratóriumok, kutatószobák.


Új Budapesti Velodrom építészeti tervezésére a vol…

» Hazai tervpályázatok

Tervpályázat: az Új Budapesti Velodrom építészeti tervezésére a volt Óbudai Gázgyár területén

Ajánlatkérő, kiíró: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt (1027 Budapest, Horváth utca 12-26)


Pályázati felhívás „Az év belsőépítésze - 2016” dí…

» Hazai pályázatok

A Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata és Laki Péter alapító ebben az évben is pályázatot hirdet „Az év belsőépítésze - 2016” díjra.

A Laki Péter által alapított díjat évente a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata adományozza kiemelkedően magas vagy különös tervezői értékekkel rendelkező belsőépítészeti munkáért.

Várjuk azokat a munkákat, amelyek az utóbbi évben készültek el, függetlenül azok nagyságától. Pályázhat kis és nagy területű épületbelső csakúgy, mint lakás, üzlet, oktatási épület, egészségügyi épület vagy más közönségforgalmi épület.

» Hazai tervpályázatok

AZ ÖTLETPÁLYÁZAT CÉLJA

A Világörökség területén álló - a második világháborús és azt követő tudatos pusztítások nyomait még ma is magán viselő - Szent György tér és Dísz tér hasznosítása, funkcionális és eszmei megújulásának lehetőségei, azok urbanisztikai-építészeti megfogalmazása oly módon, hogy a Kiíró a pályázóknak teljes alkotói szabadságot kíván biztosítani a koncepciók kialakításában.

Az ötletpályázat célja a beérkező ötletek és koncepciók alapján egy későbbi lehetséges fejlesztés előkészítéseként a tervezési terület funkciójának, beépítési programjának tisztázása, a jelenleg érvényes szabályozási előírások felülvizsgálata, valamint további nyílt tervpályázatok alapjául szolgáló beépítési koncepció meghatározása.

» Hazai tervpályázatok

A TERVPÁLYÁZAT KIÍRÓJA
Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
1092 Budapest, Bakáts tér 14.

A TERVPÁLYÁZAT LEBONYOLÍTÓJA
FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt.
1093 Budapest, Csarnok tér 3-4.


MEGHÍVÓ A MUT 2017. ÉVI KÖZGYŰLÉSÉRE

» Konferenciák

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége az Alapszabály 11.3. pontja alapján ÉVES KÖZGYŰLÉST tart.

» Felhívások

2017-ben is sor kerül a nemzetközi hírű tudós és több építészgeneráció tanítómestere tiszteletére és emlékezetére, a Magyar Építőművészek Szövetsége által 1988-ban alapított CSONKA PÁL-ÉREM átadására.

A kitüntetés az építész- és tartószerkezet-tervezők (konstruktőrök) alkotó együttműködését hivatott elismerni. A díj alkotópáros és egyéni alkotó kategóriában adományozható. Azok kaphatják, akik alkotó-párként magas színvonalú építészeti alkotást hoztak létre, továbbá az, aki oktató és/vagy tudományos munkájával jelentősen és igazolhatóan járult hozzá a fent említett, alapvető cél eléréséhez.


1124 Budapest, XII. kerület Csorna u. 7.

» Eredeti tervező keresése

Tisztelt Kollégák!

Keresem a 1124 Budapest, XII. kerület Csorna u. 7. szám alatti lakóépület 1980-as években történt bővítésének tervezőjét, Harsányi Tibor építészt vagy szerzői örököseit.

Az épület felújítási és átalakítási munkáihoz kérném hozzájáruló nyilatkozatukat.


4031 Debrecen, Holló L. stny. 6., (HRSZ.: 15855/14…

» Eredeti tervező keresése

Tisztelt Kollégák!

Keresem a 4031 Debrecen, Holló L. stny. 6., (HRSZ.: 15855/142) alatti Medgyessy Ferenc Gimn. és Művészeti Szakgimnázium tervezőjét, Borus Bernát építészt, szerzőtársait vagy a szerzői örökösöket.
Az épület energetikai korszerűsítési munkáihoz, homlokzat felújításhoz kérném hozzájáruló nyilatkozatukat.


1086 Budapest, Baross u. 119/A

» Eredeti tervező keresése

Keresem a Budapest VIII., Baross u. 119/A szám alatti (35728/34/A/2 hrsz-ú ingatlanon álló épület eredeti tervezőjét.


Örökség védelem Konferencia - 2017.

» Konferenciák

Fővédnök: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter

IDŐPONT:2017.május 12. (péntek)
HELYSZÍN:TiszadobAndrássykastély
A KONFERENCIA NYELVE: Magyar
Résztvevőkszáma: kb. 80 fő


Építész PIKNIK 2017/ Szakmai előadások

» Programok

Az Építész PIKNIK az Építész Klub BME szervezésében megvalósuló kari rendezvény, mely minden évben a tanév végén kerül megrendezésre. Célunk, hogy összehozzuk a hallgatókat, oktatóinkat és érdeklődő építészeket egy kellemes délutánon, lehetőséget teremtve a kötetlen társalgásra, egymás megismerésére az egyetem keretein kívül is.

 


Körülöttünk. Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és …

» Kiállítások

2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával a Műcsarnok Nemzeti Szalon néven új kiállítássorozatot indított, mellyel az a célja, hogy időről időre megbízható körképet nyújtson a vizuális művészetek különböző területein született főbb teljesítményekről. Az első tárlat a mai építészet aktuális feladataira és legjellemzőbb műfajaira fókuszált, a 2015-ös kiállítás a kortárs képzőművészet klasszikusnak számító műfajainak (festészet, szobrászat és grafika) jellemző tendenciáit és eredményeit mutatta be, a 2016-os Szalon pedig a jelenkori fotó- és médiaművészet rendkívül szerteágazó anyagából mutatott be több száz alkotást.


Szakmai nap a Műegyetemen - 2017. május 17-én

» Oktatás

"Építésügy átalakulása 2017. - Szakmai felelősség jogi kérdései és megoldásai"

Fővédnök: Füleky Zsolt - Építésügyért Felelős Helyettes Államtitkár, Miniszterelnökség
Házigazda: Molnár Csaba DLA, dékán
Háziasszony: dr. Gáts Andrea

A rendezvény a Magyar Építész Kamara és a MABISZ szakmai partnerségével jött létre.

» Programok

Komfort, gazdaságosság, értékteremtés – lakóépületek építése
Helyszín: MOM Kulturális Központ, Budapest


Jakab Csaba és Márton László Attila: Építés

» Kiállítások

Könyvbemutató a velencei 14. Nemzetközi Építészeti Biennálé magyar pavilonjában megvalósult kiállítás, demonstratív építés, valamint az elméleti tanulmányokból készült könyvről.

Időpont:
2017. május 16., 16.30 óra

Helyszín:
Műcsarnok,előadóterem

Bemutatja:
Turi Attila Ybl-díjas építész, az MMA Építőművészeti Tagozatának elnöke
Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató, az MMA rendes tagja


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a…

» Díjak, díjazottak

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a BME Díszpolgára címet adományozza TuomoSiitonen finn építész professzornak. Ennek alkalmából a kitüntetett2017 május 25-én, csütörtökön 16h-kor előadást tart aBME központi épületének 75.-ös előadójában. Az előadás gazdag életmű utolsó tíz évének épületeiből ad válogatást. Az eseménynek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy idén ünnepeljük a független finn állam megalakulásának századik évfordulóját.
Az előadás keretét a Középülettervezési Tanszéken közel harminc éve futó A környezetépítés építészeti és tervezési vonatkozásaicímű tárgy adja, melynek a XX. századi és kortárs finn építészet a kezdetektől fogva központi témája.

comments powered by Disqus
Joomla SEF URLs by Artio