Felhívás az energetikai tanúsítói tevékenységgel kapcsolatban

Tájékoztatunk mindenkit, hogy energetikai tanúsítói tevékenység kizárólag TÉ jelű jogosultsággal végezhető, a SZÉSZ6 jelű jogosultság épületek energetikai szakértésére vonatkozik, azonban ilyen jogosultsággal energetikai tanúsítvány nem készíthető. A 266/2013. (VII.11.) Korm. rendelet alapján aki energetikai tanúsítói tevékenységet kiván folytatni, köteles az erre irányuló szándékát a névjegyzéket vezető szervnek bejelenteni, ahol ha megfelel a követelményeknek (végzettség, gyakorlat, energetikai tanúsítói jogosultsági vizsga) TÉ jelű jogosultságot kap.

Az Etikai-fegyelmi szabályzat 5. § (1) bekezdése alapján "A kamarai tag csak olyan megrendelést vállalhat el és feladatot végezhet el, amelynek teljesítéséhez jogszabály által meghatározott és érvényes jogosultsággal rendelkezik."

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy fegyelmi vétséget követ el az a kamarai tag, aki az építészeti, illetve mérnöki tevékenységre vonatkozó jogszabályok, szakmai szabályok, illetve kötelező kamarai szabályzatok rendelkezéseit szándékosan vagy gondatlanul megszegi. Aki jogosulatlanul végez szakmagyakorlási tevékenységet az már szándékos etikai vétségnek minősülhet, amely minősített etikai vétség. Az Etikai-fegyelmi szabályzat értelmében minősített etikai vétség büntetése, tagsági viszony határozott idejű felfüggesztésénél kisebb nem lehet.

Felkészítés a közel nulla energiaigényű épületek tervezésére - 3 napos képzés

Időpont: 2015.10.02, 10.09., 10.16.
Helyszín: Budapest, Építészek Háza - Kós terem (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.)
Résztvevők maximális száma: 40 fő

A 3 napos képzés célja, hogy a tervező- és szakértői tevékenységet folytató építészek elméleti és gyakorlati oktatáson keresztül megismerjék a közel nulla energiaigényű épületek jogszabályi, műszaki kihívásait, a lehetséges megoldások eszköztárát.
A képzés minden érdeklődő számára nyitott (kamarai tagság, tervezői jogosultság nem feltétel)!


FELHÍVÁS az 1966-ban, illetve korábban végzett építészmérnökök számára

Tisztelt Kollégák!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara minden év májusában jubileumi díszoklevelet ad át az 50, 60, 65, 70, 75 éve vagy még régebben végzett építészmérnökök számára. Az egyetem ezzel szeretné megköszönni szakmai munkájukat, illetve elismerni szaktudásukat, amelyet az ország és a világ gyarapítására fordítottak.

Ahhoz, hogy a díszoklevelet és az ehhez kapcsolódó szakmai életrajzokat tartalmazó kiadványt el tudjuk készíteni a 2016 májusában megtartandó ünnepségre, az önök segítségére van szükségünk.
 

Diplomadíj 2015

A Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége Diplomadíj 2015 címen pályázatot hirdet az egyetemi 10 féléves osztatlan képzésben, vagy a bázis+mesterképzésben (Bsc / BA + Msc / MA) 2014. második, vagy 2015. első félévében diplomázott, végzett okleveles építészmérnökök és építésztervező művészek, terület- és településrendező építészek, belsőépítészek, valamint táj- és kertépítészek számára.

Módosult a szakmagyakorlási rendelet  változtak a műemlékekkel kapcsolatos felelős műszaki vezetés

Figyelem! 2015. március 31-e volt az utolsó nap, amikor még műemléki építményre felelős műszaki vezetői szerződést MV-É szakterületi bejegyzéssel rendelkezők köthettek. 2015- április 1-től ezt kizárólag MV-É-M részszakterületi bejegyzéssel rendelkező felelős műszaki vezetők tehetik.
2015. március 12-től módosult az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII.11.) Korm. rendelet (továbbiakban: „Szakgyr”), amit a kulturális örökség védelmével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 38/2015. (III.11.) Korm. rendelet ekkor hatályba lépő rendelkezései iktattak be a jogszabály szövegébe.

Együttműködési megállapodást írt alá a MÉK a Miniszterelnökséggel

Együttműködési megállapodást írt alá Lázár János a Magyar Építész Kamara (MÉK) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnökeivel, a legfontosabb közös feladatok között a miniszter az építésüggyel kapcsolatos állami bürokrácia jelentős csökkentését és az európai uniós források hatékonyabb és átláthatóbb felhasználását említette.

A kedden, Budapesten aláírt megállapodás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a miniszter kiemelte: a szakmai szervezetekkel való együttműködéssel el szeretnék érni, hogy olyan új építésügyi rendszer, beruházási szisztéma jöjjön létre, amely csökkenti a bürokráciát az építtetők számára és garanciát jelent az államnak az adóforintok hatékony felhasználására.

Szabályzatok és Nyomtatványok

A szabályzatok és a nyomtatványok frissültek !
Elérhetőek a bal oldali menüből vagy közvetlenül innen: Nyomtatványok Szabályzatok

Megújult honlapunk!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy honlapunk megújult formájában áll rendelkezésre.

A kialakításnál az áttekinthetőségre, az egyszerűségre, magára a tartalomra helyeztük a hangsúlyt. A reszponzív felületnek köszönhetően az oldal asztali és mobil készülékeken is jól használható.

A NMÉK monstantól Facebook-on és Google+-on is elérhető.

Bízunk benne, hogy meglévő és új látogatóink is megelégedéssel fogják honlapunkat használni.

Építészetért felelős helyettes államtitkár

A Magyar Építész Kamara gratulál Füleky Zsoltnak akit a miniszterelnök építészetért felelős helyettes államtitkárnak nevezett ki június 25-én.

Füleky Zsolt helyettese Katona András lett, aki az építészetstratégiai főosztály vezetője. A miniszterelnök 57/2014. (VI. 25.) ME határozata a helyettes államtitkárok kinevezéséről a Magyar Közlöny 2014. évi 85. számában jelent meg.

ÉME Mesteriskola XXIII.

A MESTERISKOLA fiatal, diplomás építészek-belsőépítészek részére a tervezés szakmai gyakorlatának és elméleti ismereteinek kiszélesítése, valamint az építész generációk, irányzatok összekapcsolása érdekében kétéves – posztgraduális – továbbképzést szervez, kétszer tíz hónapos időtartammal, kéthetenként 2 x 4 órában, csütörtök délután és péntek délelőtt.


Joomla SEF URLs by Artio